توضیحات تکمیلی

شناخت قطعات روی برد موبایل، از اصلی ترین مباحث آموزش تعمیرات موبایل محسوب می‌شود. شناخت این قطعات و نحوه تعویض آن‌ها کمک می‌کند تا علت خرابی موبایل به صورت صحیح تشخیص داده شود.
ما در این مقاله قصد داریم تعدادی از قطعات روی برد  و نحوه تست آن‌ها را شرح دهیم، با ما همراه باشید.

خازن
یکی از اصلی ترین قطعات روی برد موبایل خازن است، که می‌تواند به عنوان کاهش دهنده ولتاژ و مقاومت در برابر جریان و ولتاژ اضافی مورد استفاده قرار بگیرد. خازن‌ها در انواع متفاوتی تولید شده‌اند، که در اینجا می‌توان با آن‌ها آشنا شد.

خازن‌های تانتالیوم: این نوع خازن‌ها دارای قطب بوده و رنگ آن‌ها نارنجی، زرد و مشکی است.
خازن سرامیکی: این نوع از خازن‌ها معمولا بدون هیچ گونه مشخصاتی که بر روی آن درج شده باشد در بازار موجود هستند و رنگ آن‌ها نیز قهوه ای یا طوسی است.
خازن الکترولیتی: رنگ این خازن‌ها نیز مشکی یا قهوه ای است.

نحوه تست خازن:
برای تست خازن، کافیست مولتی متر را روی حالت بازر قرار داده، سپس ولیدها را به دو سر خازن وصل نموده، در صورتی که صدای بوق شنیده شد خازن سالم نیست و اگر صدای بوق شنیده نشد، نشانه سالم بودن خازن است.

خازن

مقاومت
یکی دیگر از قطعات روی برد موبایل، مقاومت است که از آن برای موارد مختلفی از جمله کم کردن شدت جریان، تنظیم نمون سیگنال‌ها، تقسیم کردن ولتاژ و غیره می‌توان استفاده کرد . مقاومت‌ها نیز در انواع متفاوتی تولید شده‌اند که در اینجا می‌توان با آن‌ها آشنا شد.

مقاومت معمولی: کمترین میزان خرابی در این نوع خازن‌ها مشاهده می‌شود. شکل این مقاومت‌ها مکعبی است و شرکت‌های سازنده هیچ اطلاعاتی روی این مقاومت‌ها درج نمی‌کنند. همچنین رنگ این مقاومت‌ها سبز، مشکی یا آبی است.
مقاومت سیمی یا فیوزی: احتمال خرابی در این نوع مقاومت‌ها بیشتر است. شرکت‌های سازنده اطلاعات موبوط به این مقاومت‌ها را روی آن درج می‌کنند. شکل آن‌ها نیز مکعب مستطیل است. 
مقاومت ntc: این نوع از مقاومت‌ها نسبت به دما حساسیت بالایی دارند. معمولا آن‌ها را در مسیر پایه‌های Bsi نصب می‌کنند. وظیفه این مقاومت‌ها کنترل کردن عملیات شارژ است.
مقاومت vdr: این نوع از مقاومت‌ها نسبت به ولتاژ حساسیت دارند. وظیفه این مقاومت‌، کنترل کردن ولتاژ باتری موبایل بوده و سپس آن را به Cpu نیز اعلام می‌کند.
مقاومت ldr: حساسیت این مقاومت‌ها نسبت به نور است. این نوع مقاومت‌ها نیمه رسانا بوده و دارای مقاومت بالایی هستند.
مقاومت mdr: این نوع مقاومت‌ها را مقاومت مغناطیسی می‌گویند. مصرف این مقاومت‌ها معمولا در گوشی‌های تاشو و کشویی است.

نحوه تست مقاومت:
برای این کار کافیست مولتی متر را روی حالت بازر تنظیم کرده، سپس ولیدها را به پایه‌های مقاومت متصل کنید، در این حالت مقاومت‌هایی که مقدار اهم آن‌ها کمتر از 10 باشد، بوق می‌زنند، که نشانه خراب بودن آن‌ها است، زیرا مقاومت های سالم در این تست صدای بوق ندارند.

مقاومت

سیم پیچ (سلف):
سیم‌ پیچ یک قطعه از مدارات الکترونیکی است که از هسته و سیم پیچی به دور آن تشکل شده است. از این قطعه می‌توان به عنوان تطبیق امپدانس دو مدار، ذخیره کننده ولتاژ و فیلتر در مدارات استفاده نمود.

نحوه تست سلف:
نحوه تست کردن سیم پیچ نیز همانند مقاومت‌ است، یعنی باید صدای بوق شنیده شود، تا از سالم بودن آن مطمئن شد.

سیم پیچ (سلف)

دیود
این قطعه ای الکترونیکی برای محافظت، تثبیت ولتاژ و یک سو سازی کاربرد دارد.
نحوه تست دیود:
برای این منظور باید یک مولتی متر که حالت تست دیود را دارا است تهیه کنید. سپس با تنظیم مولتی متر روی حالت تست دیود، پراب‌های مولتی متر را روی دو پایه دیود قرار دهید. سپس جای پراب‌ها را با هم عوض کنید، اگر فقط در یک حالت عددی روی مولتی متر مشاهده شود، دیود سالم است اما اگر در دو حالت عدد نمایش پیدا کند یا در هر دو حالت عددی نمایش داده نشود، دیود خراب است.

دیود

 

ترانزیستور
یکی از مهمترین قطعات الکترونیکی ترانزیستور است. از این قطعه می‌توان برای قطع و وصل کردن یا تقویت کردن سیگنال‌های الکترونیکی استفاده کرد.
نحوه تست ترانزیستورها:
برای این کار باید مولتی متر را روی حالت تست دیود قرار داده، سپس باید پایه‌ای را که به دو پایه دیگر راه بدهد را پیدا نموده، این پایه را base می‌نامند. اکنون اگر base به سیم مشکی متصل باشد، نشان از منفی بودن ترانزیستور است. اما اگر base به سیم قرمز وصل باشد، می‌توان گفت این ترانزیستور مثبت است. برای اینکه بتوان دو پایه دیگر را نیز مشخص کرد باید سیمی که به پایه base متصل بوده را ثابت نگه داشته و سیم دیگر را یک بار به پایه دوم و دفعه بعدی به پایه سومی وصل کرد، هر کدام از پایه‌ها که عدد کوچکتری را نشان دهد، کلکتور بوده و پایه دیگری را نیز امیتر می‌نامند. اگر این حالت ها در ترانزیستوری مشاهده نشود، می توان گفت خراب است.

ترانزیستور

تعویض قطعات روی برد

برای تعویض قطعات روی برد نیاز به یک هویه دارید،  هویه را به برق متصل کنید تا داغ شود، بعد از داغ شدن هویه با قرار دادن آن در کنار قطعه مورد نظر، لحیم آن را ذوب کنید و با استفاده از یک دستگاه قلع کش لحیم را از محل جمع کنید. سپس قطعه آسیب دیده را بوسیله پنس از روی برد برداشته و قطعه سالم را جایگزین آن کنید، اکنون می‌توان با استفاده از هویه قطعه جدید را در محل مناسب لحیم کنید. به همین ترتیب می‌توان اغلب قطعات روی برد موبایل را تعویض کرد.
 

نظرات کاربران
کاربر گرامی جهت ثبت نظر لطفا ابتدا واردشوید.
برچسب های مرتبط

مجموعه تعمیراتی آرنا

سلام، چطور میتونم کمکتون کنم؟
15:01