راهنمای خرید گوشی هوشمند
با توجه به بازار رقابت بین برندهای مختلف گوشی و تنوع در مدلهای آنها و همچنین رنج قیمتی نزدیک به هم انتخاب دستگاه را برای شما مشکل میکند و همچنین ممکن است باعث سردرگمی شما شود. ما قصد داریم در این مقاله به شما کمک کنیم تا انتخاب گوشی هوشمند خود را به سادگی انجام دهید. با ما همراه باشید.
توضیحات تکمیلی
با توجه به بازار رقابت بین برندهای مختلف گوشی و تنوع در مدلهای آنها و همچنین رنج قیمتی نزدیک به هم انتخاب دستگاه را برای شما مشکل میکند و همچنین ممکن است باعث سردرگمی شما شود. ما قصد داریم در این مقاله به شما کمک کنیم تا انتخاب گوشی هوشمند خود را به سادگی انجام دهید. با ما همراه باشید.
قبل از هر چیزی باید میزان بودجهای که میخواهید برای خرید گوشی هوشمند خود هزینه کنید را مشخص کنید و براساس آن گوشیهای همان رنج قیمتی را مورد مقایسه و بررسی قرار دهید.
انتخاب نوع سیستمعامل
به زبان ساده، سیستمعامل رابط بین کاربر و سختافزار گوشی است. شرکتهای سازنده گوشی از محیطهای گرافیکی مختلف و مخصوص به خود استفاده میکنند و سعی بر آن دارند که محیطی راحت، ساده و قابل انعطاف در اختیار کاربر قرار دهند. در اصطلاح محیطی کاربر پسند را ارائه دهند.
سیستمعاملهای گوشی از تنوع خوبی برخوردار هستند و میتوان گفت که تقریبا هر برند یک سیستمعامل مخصوص به خود را ارائه دادهاند اما در این میان دو سیستمعامل اندروید و ios از محبوبیت بیشتری برخوردار هستند و تقریبا حدود %90 کاربران از این دو سیستمعامل استفاده میکنند. حال به بررسی این موضوع که هرکدام یک از این دو سیستمعامل مناسب چه کسانی و با چه استفادههایی هستند میپردازیم.
Ios سیستمعامل اختصاصی شرکت اپل است؛ بدین معنا که این سیستمعامل را فقط در گوشیهای آیفون میتوانید بیابید. این انحصاری بودن مزایایی را برای کاربران ios به دنبال دارد، از جمله آنها میتوان به امنیت بالا، پشتیبانی نرمافزاری فوقالعاده و بهینه بودن این سیستمعامل اشاره کرد. اما این سیستمعامل در کنار تمام این مزایا ایراداتی نیز دارد؛ از جمله آنها بسته بودن کد منبع ios است که توسعهدهندگان را برای شخصی سازی این سیستمعامل کاملا محدود میکند. همچنین این محدودیت باعث میشود برخی از اپلیکیشنهایی که در دیگر سیستمعاملها به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار میگیرد، در این سیستمعامل نیازمند پرداخت هزینه باشد.
ios به دلیل استفاده از رابط کاربری ساده بیشتر مناسب افرادی است که سهولت دسترسی به امکانات و تنظیمات گوشی و همچنین ارائه پشتیبانی برای دراز مدت اهمیت ویژهای دارد.
محبوبترین سیستمعامل در دنیای گوشیهای هوشمند سیستمعامل اندروید است که بیشتر از %80 گوشیهای هوشمند از آن استفاده میکنند. یکی از مهمترین مزایا این سیستمعامل کد باز بودن آن است که به توسعهدهندگان این امکان را میدهد تا برای شخصی سازی و تغییرات در بخشهای مختلف این سیستمعامل بدون محدودیت عمل کنند. همچنین در این سیستمعامل برخلاف IOS برای انتقال اطلاعات نیاز به نرمافزار جداگانهای نیست و این کار به راحتی پس از اتصال کامپیوتر انجام میشود. اما این سیستمعامل نیز ایراداتی دارد؛ از جمله آنها پشتیبانی نرمافزاری کوتاهمدتتر نسبت به IOS، عدم بهینهسازی این سیستمعامل برای تمامی مدلها، همچنین این سیستمعامل نسبت به IOS از امنیت کمتری برخوردار است.
سیستمعامل اندروید بیشتر برای افرادی مناسب است که تمایل دارند به تمام قسمتهای گوشی دسترسی داشته باشند و آن را هرطور که میخواهند مدیریت کنند.
طراحی و جنس بدنه
نوع طراحی گوشی کاملا به سلیقهی فرد بستگی دارد و به احتمال زیاد اگر طراحی یک گوشی باب میل شخص نباشد از خرید آن خود داری میکند. اما در کنار این نوع طراحی کیفیت ساخت و جنس بدنه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. جنس بدنه از شاخصهای مهمی است که در طول عمر گوشی تاثیر مستقیمی دارد. معمولا گوشیهای میانرده و پایینرده جنس بدنه پلاستیکی دارند که همین امر باعث کاهش هزینه نهایی تولید آنها میشود ولی در مقابل بدنه ضعیفتر و آسیبپذیرتری دارند که موجب کاهش طول عمر آنها میشود. اما جنس بدنه گوشیهای بالارده معمولا از ترکیب فلز و آلیاژ آلومینیوم و شیشه است که همین امر موجب مقاوم شدن گوشی مقابل ضربه و خوشدست شدن آن میشود و طول عمر طولانیتری نیز دارند.
به طور کلی اگر از نظر هزینه مشکلی ندارید سعی کنید گوشی با جنس بدنه فلزی یا آلیاژ آلومینیوم خریداری نمایید.
ابعاد و اندازه نمایشگر
ابعاد گوشی یکی از مهمترین بخشهایی است که باید به آن توجه کنید. این امر به سلیقه فردی هرکس بستگی دارد.
ابعاد گوشی با صفحهنمایش آن رابطه مستقیمی دارد یعنی هرچه صفحهنمایش یک گوشی بزرگتر باشد از ابعاد بزرگتری نیز بهرمند است. به عنوان مثال گلکسی نوت 10 از نمایشگر کوچکتری نسبت به نوت +10 برخوردار است و در نتیجه ابعاد کوچکتری نسبت آن دارد.
گوشی با صفحهنمایش کوچکتر به راحتی در دست قرار میگیرد و کار کردن با آن راحتتر است اما به دلیل کوچک بودن، تماشای ویدیو، بازی کردن، وبگردی و به طور کلی برای استفاده طولانی مدت مناسب نیست. در مقابل گوشی با صفحهنمایش بزرگتر که ابعاد بزرگتری نیز دارد، برای استفاده طولانی مدت مناسب است اما برای کار کردن با آن به هر دو دست نیاز است.
در یک نگاه کلی اگر فردی هستید که از گوشی خود برای تماشای فیلم، بازی طولانی مدت و وبگردی استفاده میکنید، گوشی با ابعاد بزرگ مناسب شما است اما اگر استفاده طولانی مدت از گوشی خود ندارید و راحتی استفاده با یک دست برایتان اهمیت دارد گوشی با ابعاد کوچکتر برای شما مناسب است. باز هم این موضوع به سلیقه شما بستگی دارد که با چه نوع ابعاد و صفحهنمایشی احساس راحتی بیشتر میکنید.
کیفیت نمایشگر
مورد بعدی که اهمیت بسیار زیادی در خرید یک گوشی هوشمند دارد، توجه به کیفیت صفحهنمایش، زاویه دید و میزان روشنایی آن است.
یکی از موارد مهمی که در کیفیت نمایشگر تاثیر مستقیم دارد تراکم پیکسلی آن است. تراکم پیکسلی از یک فرمول ساده بین رزولوشن و اندازه نمایشگر بدست میآید و با واحد پیکسل بر اینچ سنجیده میشود و تعداد پیکسلهای موجود در هر اینچ را نشان میدهد. هرچه این عدد بیشتر باشد وضوح تصویر بیشتر میشود و در نتیجه خستگی چشم کاهش مییابد. اما باز هم این فاکتور به تنهایی تعیین کننده شفافیت تصویر نیست و به عوامل دیگری مانند پنل بهکار رفته در نمایشگر آن نیز بستگی دارد.
TN LCD
نمایشگرهای LCD یک منبع نور زیر صفحهنمایش خود دارند که همیشه روشن است و برای نمایش رنگ مشکی نیز از این منبع استفاده میشود. به همین دلیل رنگ مشکی در این نوع نمایشگر از غلظت رنگ پایینتری بهره میبرند. از معایب این نمایشگر میتوان به زاویه دید محدود و مصرف باتری زیاد اشاره کرد. امروزه این نوع پنلها دیگر در دنیای گوشیهای هوشمند جایی ندارند.
IPS LCD
این نمایشگر نوع پیشرفته TN LCDها محسوب میشود که معمولا در گوشیهای پرچمدار نسل جدید مورد استفاده قرار میگیرند. از جمله مزایا آن نسبت به TN LCDها زاویه دید وسیعتر، طیفی رنگی گسترده، مصرف انرژی کمتر است. اما باز هم این نوع نمایشگر در تولید رنگ مشکی نسبت به نمایشگرهای AMOLED عملکرد ضعیفتری دارند و از کیفیت پایینتری برخوردار هستند.
OLED
این نوع نمایشگرها عملکردی متفاوت از LCDها دارند. فناوری ساخت آن به این صورت است که تعداد زیادی LED ارگانیک زیر نمایشگر تعبیه شدهاند که با توجه به نیاز رنگهای مختلف این LEDها روشن خاموش میشوند. در این نوع نمایشگر چون با توجه به نیاز LEDها روشن خاموش میشوند پس برای تولید رنگ مشکی دیگر نیازی نیست که ال ای دی روشن شود و همین امر باعث میشود تا رنگ مشکی آن از غلظت بیشتری داشته باشد و در نتیجه مشکی تیرهتر و با کیفیت بیشتری را به ما نمایش میدهد. کاهش مصرف باتری، بهبود زاویه دید و شفافیت تصویر از جمله ویژگیهای این نمایشگر است.
AMOLED
در این نوع نمایشگر، تصویر از خطوط کنار هم تشکیل شده است. تراکم این خطوط به قدری بالاست که تنها با چشم مسلح قابل مشاهده است. در حقیقت این نمایشگر بهبود یافته OLED است که در آن رزولوشن تصویر افزایش پیدا کرده و مصرف باتری نیز کاهش یافته است. همچنین تغییرات چشمگیری در زمان پاسخگویی (Refresh Rate) صورت گرفته است.
Super AMOLED
یکی از ضعفهایی که در نمایشگرهای AMOLED وجود داشت این بود که تصویر صفحهنمایش زیر نور قابل مشاهده نبود که این مشکل با حذف رنگ سبز در نمایشگرهای Super AMOLED برطرف شد. از دیگر مزایا این نمایشگر افزایش طول عمر آن، بهبود عملکرد صفحه لمسی و همچنین کاهش 20 درصدی مصرف انرژی در آن است.
امروزه در اکثر گوشیهای جدید از نمایشگرهای IPS، AMOLED و Super AMOLED استفاده میشود.
نمایشگرهای Super AMOLD بهبود یافته AMOLEDها است که در حال حاضر فقط در پرچمداران سامسونگ از این نمایشگر استفاده میشود.
سیاهی عمیق و رنگهای درخشان در AMOLED و در مقابل رنگهای طبیعی و شارپس بالا در IPS LCD باعث شده است تا انتخاب بین این دو نمایشگر کار آسانی نباشد. باز هم انتخاب اینکه از کدام نمایشگر میخواهید استفاده کنید و با کدام یک احساس راحتی بیشتری میکنید امری سلیقهای است.
دوربین
معمولا اکثر افراد هنگام خرید گوشی، به اولین نکتهای که توجه میکنند دوربین آن است. امروزه شرکتهای سازنده، گوشیهایی تولید میکنند که از نظر کیفیت عکاسی با دوربینهای دیجیتال میتوانند رقابت کنند.
باور عموم مردم این است که هرچه عدد مگاپیکسل دوربین بیشتر باشد، گوشی از دوربین بهتری برخوردار است. اما این باور کاملا اشتباه است و موارد متعددی بر کیفیت عکاسی دوربین تاثیر دارد.
تا چند سال پیش شرکتهای سازنده تنها با بالا بردن عدد رزولوشن دوربین گوشیها قصد در بهبود کیفیت عکاسی داشتند اما این مورد به تنهایی کارساز نیست و عواملی چون اندازه پیکسل، گشودگی دیافراگم، اندازه سنسور و ... در این کیفیت تاثیر دارند.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با اصطلاحات بکار رفته در مورد گوشیها به مطلب ویژگیهای دوربین خوب در گوشی موبایل مراجعه کنید.
سختافزار و قدرت
اگر هنگام خرید گوشی جدول مشخصات آنها را بررسی کنید، با واژههایی مثل تراشه، پردازنده، حافظه و ... مواجه میشوید. این قطعات تاثیر به سزایی بر سرعت گوشی دارد. پس قبل از خرید گوشی ابتدا میزان استفاده و نیاز خود را به گوشی تعیین و سپس مشخصات سختافزاری آن را مطالعه و بررسی کنید.
در گوشیهای موبایل به جای استفاده از پردازنده مرکزی (CPU) از عبارت سیستم روی تراشه (SOC) استفاده میکنیم. SOC یک مدار مجتمع است که تمام قطعات پردازشی گوشی مانند CPU، GPU، حافظه، بلوتوث و شبکه روی آن قرار میگیرد. یکپارچهسازی قطعات با استفاده از SOC علاوهبر استفاده بهینه از فضای اشغال شده، باعث توان بالاتر و مصرف کمتر باتری میشود. سرعت عملکرد گوشی، میزان روان اجرا شدن بازیها و حتی سرعت عکاسی با دوربین آن نیز به قدرت این تراشه بستگی دارد.
قبل از هر چیزی باید به این نکته توجه کرد که تمام اجزای SOC توسط یک شرکت طراحی و تولید نمیشود بلکه شرکتهای سازنده گوشی برای ساخت هر قطعه باید گواهی مربوطه را از شرکت طراح آن خریداری کنند. حال با این دیدگاه توضیحاتی درباره هر یک از اجزا SOC میدهیم.
واحد پردازش مرکزی (CPU)
سیپییو اصلیترین جزء و مغز متفکر در دستگاههای الکترونیکی است که دادهها را از حافظه دریافت میکند، محاسبات منطقی روی آنها انجام میدهد (دادهها را پردازش میکند) و در نهایت خروجی مورد نظر را تحویل میدهد. هرچه قدرت این پردازنده بیشتر باشد گوشی شما توان محاسباتی بالاتری دارد. بیشتر پردازندههایی که در گوشیها استفاده شده است از معماری ARM استفاده میکنند. کمپانی آرم معروفترین شرکت در زمینه طراحی پردازنده است که گواهینامههای مربوط را به شرکتهای سازنده میفروشد. شرکتهایی مانند کوآلکوم، سامسونگ، اپل، هوآوی و مدیاتک از معماری این کمپانی استفاده میکنند.
برای اطلاعات بیشتر و مقایسه دقیق پردازندههای شرکتهای مختلف به مطلب مقایسه پردازندههای گوشی موبایل مراجعه کنید.
- هستههای پردازشی
هستههای پردازشی جزئی از پردازنده مرکزی به شمار میروند. امروزه دستگاههای الکترونیکی از چند هسته برای پردازشهای خود استفاده میکنند. به این معنا که انجام محاسبات، بین هستهها تقسیم میشود و در نتیجه سرعت انجام کارها افزایش مییابد. بالا رفتن تعداد هستهها به معنای افزایش سرعت محاسباتی است اما در مقابل، این امر موجب افزایش مصرف باتری نیز میشود که خود معضل بزرگی است. بنابراین اصلیترین چالشی که شرکتهای سازنده در این بخش با آن مواجه هستند نحوه چیدن هستهها کنار یکدیگر به صورتی که کمترین مصرف انرژی را داشته باشد.
واحد پردازش گرافیکی (GPU)
GPU در دستگاههای الکترونیکی مسئولیت پردازش کارهای گرافیکی را بر عهده دارد. رابط کاربری، برنامهها، نمایش تصاویر، بازیها و صفحات وب توسط این واحد نشان داده میشوند. نوع عملکرد این واحد بستگی به عواملی مانند نوع چینش در SOC، سیستمعامل و معماری GPU دارد.
واحد پردازش گرافیکی از معماریهای مختلفی بهره میبرد که در ادامه به معرفی و توضیحاتی درباره هر کدام از آنها میپردازیم.
Mali: این پردازنده محصول کمپانی آرم است و بیشتر در SOCهای اگزینوس سامسونگ و کرین هوآوی استفاده میشود.
Adreno: این پردازنده محصول اختصاصی شرکت کوآلکوم است که تنها در SOCهای این شرکت به چشم میخورد. هرچه شماره این پردازنده بیشتر باشد، از قدرت بیشتری برخوردار است.
PowerVR: شرکت Imagination technologies تولید کننده این پردازنده است. کمپانی اپل تا گوشیهای 7 و 7+ خود از این پردازنده گرافیکی در SOCهایش استفاده میکرد اما بعد از آن پردازنده گرافیکی اختصاصی خود را تولید و در محصولاتش به کار برد.
تراشههای گوشیهای اپل توسط خود این شرکت طراحی و تولید میشود که همین امر موجب عملکرد بهینه و سریع و روان آن است. اما برای مقایسه تراشههای گوشیهای هوشمند اندرویدی که توسط شرکتهایی مانند سامسونگ، هوآوی، مدیاتک و کوالکوم طراحی و تولید میشوند، کار سختتر میشود و بهتر است نتایج آزمون تراشهها را بررسی کنید. اما به طور کلی تراشههای شرکت کوآلکوم عملکردی روانتر، بهینهتر و سریعتری نسبت به دیگر تراشههای مشابه خود دارد.
حافظه
یکی از مهمترین نکات هنگام خرید گوشی جدید توجه به حافظه داخلی آن است. حافظه داخلی به چند بخش از جمله فضایی برای سیستمعامل، فضایی برای فایلهای سیستمی و فضایی برای ذخیره برنامهها و اطلاعات تقسیم میشود.
بعضی از گوشیهای موجود در بازار این امکان را به شما میدهند که از یک حافظه جانبی برای افزایش فضای ذخیرسازی برنامهها استفاده کنید. اما باید به این نکته توجه کرد که سرعت خواندن و نوشتن در حافظه داخلی به دلیل تماس مستقیم آن با SOC بسیار بیشتر از حافظه جانبی است و همین امر تاثیر مستقیمی بر عملکرد و کارایی گوشی میگذارد.
به طور کلی میزان حافظه داخلی گوشی بستگی به نیاز و استفاده شما دارد. اگر میخواهید برنامههای زیادی روی گوشی خود نصب کنید یا فیلم و عکس زیاد بگیرید یا موسیقی زیادی در گوشی خود ذخیره کنید بهتر است سراغ گوشیهایی بروید که از حافظه بیشتری برخوردار باشد. در غیر این صورت یک گوشی با حافظه 16 یا 32 گیگابایت نیز برای شما مناسب است.
نکته: دقت داشته باشید که هرچه حافظه گوشی پرتر باشد عملکرد آن کاهش مییابد. بنابراین برای کارایی بهتر گوشی خود سعی کنید حداقل %20 از حافظه را خالی بگذارید.
باتری
یکی از معیارهای کاربران، داشتن گوشی هوشمند با باتری قوی و ظرفیت بالا است. سازندههای گوشی نیز این موضوع را میدانند و در تلاش هستند که باتریهایی سبک و با حجم کم، در عین حال قوی و با طول عمر بالا تولید کنند. البته باید به این نکته توجه داشت که داشتن تمام این ویژگیها به صورت یکجا قیمت تمام شده باتری به شدت افزایش مییابد. بنابراین شرکتهای سازنده با توجه به نیاز کاربران و هزینههای معقول و مناسب اقدام به تولید باتری میکنند. در حال حاضر باتریهایی که در گوشیهای موبایل استفاده میشوند دو نوع لیتیوم یونی (Li-ion) و لیتیوم پلیمری (Li-Po) هستند.
لیتیوم یونی (Li-ion)
با روی کار آمدن باتریهای لیتیوم یونی بسیاری از مشکلات مربوط به نسلهای گذشته رفع شد. وزن و حجم کم این باتریها باعث شد تا شرکتهای سازنده گوشی بتوانند گوشیهای باریکتر و با وزن کمتری تولید کنند. همچنین یکی از مشکلات نسلهای قبلی، با هر بار تخلیه شارژ باتری، مقدار کمی از عمر حافظه باتری نیز کم میشد. یا اینکه بعد از شارژ شدن کامل باتری در صورتی که به برق متصل میماند، عمر باتری کاهش مییافت. اما در باتریهای لیتیوم یونی این مشکلات کاملا بر طرف شدند.
لیتیوم پلیمری (Li-Po)
امروزه یکی از جدیدترین نوع باتریها، باتریهای لیتیوم پلیمری هستند که قدرت بالا و وزن بسیار کم و افزایش %50 درصدی طول عمر از مهمترین ویژگیهایش به شمار میرود. تنها مشکل این نوع باتری هزینه بالای آن است که باعث شده تا تنها برخی از شرکتها از این نوع باتری در محصولات خود استفاده کنند.
نتیجهگیری
بعد از آشنایی با اصطلاحات گوشیهای هوشمند و شناخت کاربردهایشان، لازم است نوع استفاده خود را از گوشی هوشمند مشخص کنید و بعد اقدام به خرید نمایید.
-اگر شما بیشتر وقت خود را در شبکههای اجتماعی صرف میکنید و بیشتر استفادهتان از گوشی هوشمند به شبکههای اجتماعی اختصاص دارد، بهتر است گوشی که میخواهید تهیه کنید از صفحهنمایش بزرگ با رزولوشن بالا، رم و حافظه داخلی بالا و همچنین از باتری قدرتمندی برخوردار باشد.
-اگر شما گیمر موبایل هستید بهتر است به دنبال گوشی باشید که دارای سختافزار قوی، صفحهنمایش بزرگ و حافظه رم بالا باشد. گوشیهای رده بالا و پرچمدار مناسب شماست.
-اگر شما جزو آن دسته افرادی هستید که با گوشی خود عکاسی حرفهای انجام میدهید بهترین انتخاب برای شما گوشیهای پرچمدار است که بالاترین کیفیت دوربین در دنیای موبایل دارند. اما اگر از دوربین گوشی تنها برای ثبت لحظات خود استفاده میکنید، یک گوشی میانرده با دوربین خوب برای شما کافی است.
در این مقاله سعی شد تا راهنمایی نسبتا جامع و کاملی در خصوص خرید یک گوشی هوشمند خوب داشته باشیم. نظرات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارد.
پاسخ خود را می توانید در این قسمت بنویسید: