ویژگیهای دوربین خوب در گوشی موبایل
بعضی از افراد هنگام خرید گوشی به اولین نکتهای که توجه میکنند دوربین آن می باشد. باور عموم مردم این است که هر چه عدد مگاپیکسل دوربین بیشتر باشد، گوشی از دوربین بهتری برخوردار است. اما آیا این عقیده واقعا درست است؟ در این مبحث دو موضوع مورد بررسی قرار می گیرد: ابتدا توضیح اصطلاحاتی در مورد دوربین ها و سپس توجه به نکات مهم درباره دوربین گوشی هنگام خرید.
توضیحات تکمیلی
بعضی از افراد هنگام خرید گوشی به اولین نکتهای که توجه میکنند دوربین آن می باشد. باور عموم مردم این است که هر چه عدد مگاپیکسل دوربین بیشتر باشد، گوشی از دوربین بهتری برخوردار است. اما آیا این عقیده واقعا درست است؟ در این مبحث دو موضوع مورد بررسی قرار می گیرد: ابتدا توضیح اصطلاحاتی در مورد دوربین ها و سپس توجه به نکات مهم درباره دوربین گوشی هنگام خرید.
پیکسل (رزولوشن سنسور)
سنسور دوربین یک صفحه مستطیلی است که از میلیونها پیکسل تشکیل شده است. هر کدام از این پیکسلها تنها یک رنگ را ثبت میکند و از کنار هم قرار گرفتن این پیکسلها تصویر اصلی نمایش داده میشود. وظیفه پیکسلها، جذب و جمعآوری نور است. امروزه مگاپیکسل به یک واحد سنجش در دنیای تکنولوژی تبدیل شده است. هر یک مگاپیکسل به معنای یک میلیون پیکسل است. برای مثال دوربین S10 که 16 مگاپیکسل است یعنی از 16 میلیون پیکسل تشکیل شده است.
سنسور دوربین
سنسور دوربین وسیله الکترونیکی است که اطلاعات نور محیط را به سیگنالهای الکترونیکی برای ثبت تصویر تبدیل میکند. اندازه بزرگتر سنسور به معنای جذب نور بیشتر است. دو پارامتر مهم دیگر که در این بخش اهمیت دارد، سرعت شاتر (مدت زمان جذب نور توسط سنسور) و ISO (توانایی تقویت سیگنالهای ورودی) است. البته افزایش ISO باعث افزایش نویز روی تصویر میشود و درنتیجه افزایش بیش از حد آن موجب کاهش کیفیت تصویر میشود. مقدار ISO معمولا بین 50 تا 50000 متغیر است؛ در حال حاضر حداکثر ISO در گوشیهای موبایل 12000 میباشد.
پارامتر دیگر تاثیرگذار روی سنسور، اندازه پیکسلهای آن است. هرچه اندازه پیکسل بزرگتر باشد، قدرت جذب نور بیشتری دارد و در نتیجه موجب افزایش کیفیت آن میشود. اندازه پیکسل را با واحد میکرومتر µm)) بیان میکنند.
فاصله کانونی
فاصله کانونی به معنای زاویه و عمق دید لنز است و با واحد میلیمتر بیان میشود. هرچه این عدد بزرگتر باشد به معنای بیشتر بودن عمق دید و هرچه کوچکتر باشد به معنای بیشتر بودن زاویه دید است. در دوربینهای گوشی، سه نوع لنز با فاصلههای کانونی متفاوت داریم که عبارتند از: لنز Wide (فاصله کانونی آن کم است)، لنز Telephoto (فاصله کانونی آن زیاد است)، لنز UltraWide (فاصله کانونی آن از لنز Wide نیز کمتر است).
علاوه بر این لنزهای گفته شده، لنزهای دیگری مانند Macro، Fish Eye، Zoom و Tilt Shift نیز وجود دارد که بیشتر در دوربینهای DLSR استفاده میشود. البته این لنزها برای دوربینهای گوشی به صورت جداگانه موجود است که قابلیت قرار گرفتن روی دوربین گوشی را دارد.
دیافراگم لنز یا اپرچر
درون لنز گوشی تیغههایی قرار دارد که با گشاد و تنگ شدن، میزان عبور نور آن را کنترل میکنند. به این تیغهها دیافراگم میگویند. میزان باز بودن این روزنه از تقسیم فاصله کانونی بر قطر موثر لنز به دست میآید و با علامت F نشان داده میشود. هرچه مقدار F کمتر باشد نور بیشتری وارد لنز میشود ولی عمق میدان دید کاهش می یابد؛ طوری که با فوکوس روی یک جسم نزدیک، اجسام دورتر تار میشوند.
فوکوس (PDAF,AF)
تنظیم فاصله کانونی عدسی لنز دوربین بر اساس فاصله جسم تا دوربین برای داشتن یک تصویر واضح را فوکوس میگویند. در کل فوکوس به دو صورت دستی (MF) و خودکار (MF) میباشد. در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی در دوربینهای گوشی، استفاده از فوکوس خودکار به روش تشخیص فاز (PDAF) بیشترین کاربرد را دارد.
لرزشگیر اپتیکال تصویر (OIS)
لرزشگیر اپتیکال یک قطعه سختافزاری است که قبل از رسیدن تصویر به حسگر، با جابهجاییهای کوچک در عدسی یک لنز، لرزشهای ناشی از حرکات دست را خنثی میکند. لرزشگیرهای اپتیکال هنگام فیلمبرداری و عکسبرداری با شاتر کُند، بسیار مفید هستند.
قابلیت HDR
هنگام عکاسی با گوشی به احتمال زیاد با گزینه HDR مواجه شدهاید. HDR مخفف عبارت High Dynamic Range به معنای محدوده دینامیکی گسترده است. در این قابلیت، چند تصویر متوالی با میزان نور مختلف گرفته شده و سپس نرمافزار دوربین این عکسها را با حفظ تاریکترین و روشنترین نواحی تصویر، آنها را به یک عکس واحد تبدیل کرده و تصویر نهایی را به شما ارائه میدهد.
معمولا تصاویری که با HDR گرفته میشود به تصویری که ما با چشم خود میبینیم نزدیکتر است و جزییات نقاط تاریک و روشن آن با وضوح بیشتر نمایان است.
این قابلیت برای عکاسی از مناظر، عکاسی از چهره در نور خورشید و عکاسی در نور کم استفاده میشود. با این حال در مواردی مانند عکاسی از سوژه در حال حرکت و عکاسی از رنگهای تند کیفیت عکس را کم میکند و قابل استفاده نیست.
حال که با مفاهیم به کار رفته در دوربین گوشیها آشنا شدید، مواردی که باید هنگام خرید گوشی در مورد دوربین آن توجه کنید را بیان میکنیم.
تا چند سال پیش مانور شرکتهای سازنده روی عدد رزولوشن دوربین گوشیها بود و تنها با افزایش این عدد قصد در بهبود کیفیت عکسها داشتند. اما این مورد برای بالا بردن کیفیت تصاویر کافی نیست. اندازه پیکسلها هرچه بزرگتر باشد، توانایی جذب نور بیشتر می شود و نتیجه آن بالا رفتن کیفیت عکس است.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشت، گشودگی دیافراگم دوربین است. هرچه دیافراگم دوربین بازتر باشد، نور دریافتی سنسور و در نتیجه کیفیت عکس مخصوصا در نور کم بهتر خواهد بود. از گوشی S9 سامسونگ به بعد، قابلیت تغییر دیافراگم به گوشیها اضافه شد و امکانات زیادی در اختیار کاربران قرار گرفت. بنابراین مهمترین نکاتی را که باید به آن توجه کنید، اندازه پیکسل، گشودگی دیافراگم و در نهایت رزولوشن آن است. البته قابلیتهای دیگر مانند بزرگنمایی اپتیکال، لرزشگیر تصویر، فوکوس و ... نیز بعد از این سه مورد از اهمیت به سزایی برخوردار است.
پاسخ خود را می توانید در این قسمت بنویسید: