توضیحات تکمیلی

برای انجام تعمیرات تخصصی موبایل و تبلت علاوه بر داشتن دانش کافی و کسب تجربه، به ابزار تخصصی با کیفیت نیز نیاز دارید. در این مطلب ابزار اصلی مورد نیاز در تعمیرات موبایل و تبلت را معرفی می‌کنیم.

 

هیتر

از هیتر برای برداشتن و گذاشتن قطعات استفاده می‌کنند. دمای این دستگاه از 0 درجه تا حدود 500 درجه (در بعضی مدل‌ها تا 800 درجه) قابل تنظیم است. میزان تنظیم باد و دمای دستگاه، برای برداشتن قطعات مختلف از روی برد متفاوت بوده و کاری کاملا تجربی است.

کاربرد این دستگاه در زمینه‌هایی مانند جدا کردن تاچ ال سی دی، تعویض سوکت شارژ، کانکتور سیم‌کارت، تعویض آی سی و ... می باشد.

 

لوپ

با استفاده از لوپ می‌توان برد گوشی را با زوم بالا به منظور انجام راحت‌تر تعمیرات و کاهش خطا مشاهده کرد. همچنین این دستگاه قابلیت اتصال به کامپیوتر برای ضبط مراحل تعمیر را نیز دارد. لوپ در دو نوع آنالوگ و دیجیتال در بازار موجود است که توصیه می‌شود از نوع آنالوگ آن استفاده کنید. استفاده از نوع دیجیتال لوپ به دلیل وجود تاخیر زمانی، توصیه نمی‌شود.

 

هویه

هویه‌‌های استفاده شده در تعمیرات موبایل انواع مختلفی دارد که هرکدام مخصوص انجام یک کاری است. توجه داشته باشید که به هیچ عنوان از هویه‌های معمولی برای تعمیرات موبایل استفاده نکنید.

  • هویه قلمی

این هویه شبیه به هویه‌های معمولی با نوک بسیار باریک است. از هویه قلمی برای لحیم‌کاری روی برد، سیم‌کشی، تعویض بعضی از قطعات پلاستیکی و ... استفاده می‌شود. هویه قلمی دارای دو نوع قلمی معمولی و قلمی قابل تنظیم (SMD) است.

  • هویه SMD دوبل

نحوه کار این هویه دقیقا مانند استفاده هم زمان از دو هویه قلمی است و برای برداشتن قطعاتی مانند خازن، مقاومت، سلف و دیود استفاده می‌شود.

 

مولتی متر

از مولتی متر برای اندازه‌گیری ظرفیت قطعات الکترونیکی، سلامت قطعه و تست مسیرهای موبایل استفاده می‌شود. این دستگاه در دو نوع آنالوگ و دیجیتال در بازار موجود است که استفاده از آنالوگ آن منسوخ شده است. مولتی مترهای دیجیتال در دو نوع اتو رنج و رنج دستی هستند. توصیه می‌شود از مولتی مترهای اتو رنج استفاده کنید.

سشوار صنعتی

سشوار صنعتی شبیه به سشوار معمولی، باد گرم تولید می‌کند. لازم به ذکر است دمای تولید شده توسط آن چند برابر سشوار معمولی است.(حرارتی بین 50 تا 700 درجه سانتی گراد تولید می‌کند)

مورد استفاده این دستگاه تقریبا شبیه به هیتر است با این تفاوت که خروجی سشوار صنعتی فقط باد گرم است ولی هیتر توانایی تولید باد سرد را نیز دارد. همچنین دهانه خروجی باد سشوار صنعتی بزرگتر از هیتر است و در نتیجه شدت پرتاب باد در آن بیشتر است.

 

پنس

از پنس هنگام تعمیر و تعویض قطعات به منظور گرفتن و جایگذاری آن‌ها استفاده می‌شود. این ابزار انواع مختلفی دارد که پرکاربردترین آن‌، مدل سر خم و سر صاف است.

یکی از نکات قابل توجه هنگام خرید پنس توجه به خاصیت آنتی استاتیک است. این خاصیت مانع انتقال الکتریسیته ساکن موجود در بدن به برد می‌شود و از آسیب به آن جلوگیری می کند. بنابراین هنگام خرید پنس توجه کنید که عبارت ESD یا ESD SAFE  روی آن درج شده باشد. همچنین هنگامی که دو سر پنس را به هم بچسبانید و به نوک آن نگاه کنید، نباید هیچ نوری از آن عبور کند.

هنگام استفاده از پنس حتما از دست‌بند آنتی استاتیک نیز استفاده کنید. برای این کار دست‌بند را به گونه‌ای دور مچ خود ببندید که قسمت فلزی آن با پوست شما در تماس باشد و گیره سوسماری آن را به گراند ساختمان یا یک لوله فلزی مانند لوله فلزی آب متصل کنید تا الکتریسیته ساکن موجود در بدن به سطح زمین منتقل شود.

 

پیچ‌گوشتی

پیچ گوشتی‌هایی که در تعمیرات موبایل استفاده می‌شوند به پیچ گوشتی‌های ساعتی معروفند. به این دلیل که پیچ‌های به کار رفته در گوشی‌های موبایل بسیار ریز هستند، برای راحتی کار سعی کنید از پیچ‌گوشتی‌های آهن ربایی استفاده کنید. همچنین از خرید پیچ‌گوشتی‌هایی که سر آن قابل تعویض است خودداری کنید. در ادامه چند پیچ گوشتی کاربردی مورد استفاده در تعمیرات موبایل را معرفی می‌کنیم.

آیفون: برای باز کردن پیچ‌های پایین گوشی‌های آیفون مورد استفاده قرار می‌گیرد.

4 سو: پر کاربردترین پیچ گوشتی در تعمیرات گوشی موبایل است و تقریبا برای تمامی گوشی‌ها قابل استفاده می باشد.

3 سو یا آچار آیفون 7: برای باز کردن پیچ‌های آیفون 7 مورد استفاده قرار می‌گیرد.

2 سو: میزان استفاده از آن کم است و تنها برای پیچ‌های خاصی کاربرد دارد.

T6: برای گوشی‌های قدیمی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

T5: این پیچ‌گوشتی نیز بیشتر برای گوشی‌های قدیمی استفاده می‌شود.

 

اولتراسونیک

برای شست و شوی بردهای آب خورده و رسوب گرفته از این دستگاه استفاده می‌کنند. نحوه استفاده از این دستگاه به این صورت است که ابتدا محلول اولتراسونیک را داخل محفظه مخصوص آن می‌ریزیم و سپس برد کثیف را داخل آن محلول قرار می‌دهیم. این برد در محلول اولتراسونیک به مدت 10 تا 15 دقیقه با امواج مافوق صوت ارتعاش داده می‌شود تا تمام رسوبات و کثیفی‌ها از بین برود.

هنگام استفاده از این دستگاه نکاتی را باید رعایت کرد. این نکات عبارت است از:

1_ تمامی لوازم حساس مانند ال سی دی، دوربین و ... از برد جدا شده و قطعاتی مانند میکروفون که نمی‌توان آ‌ن‌ها را جدا کرد توسط چسب کاملا پوشانده شود.

2_ بعد از شست و شوی برد با اولتراسونیک، مجددا باید آن را با آب مقطر کاملا شست و شو داد و سپس با پمپ باد یا سشوار صنعتی، کاملا خشک کرد.

3_ هنگام استفاده از دستگاه حتما از ماسک و عینک استفاده کنید.

 

دستگاه جداکننده گلس از تاچ و ال سی دی

برای جدا کردن گلس از تاچ و ال سی دی گوشی استفاده می‌شود.(منظور از گلس، گلس محافظ نیست) این دستگاه در حقیقت یک سینی تخت است که از رویه آن باد گرم خارج می‌شود و میزان حرارت آن قابل تنظیم است. برای جدا کردن گلس دما باید بین 80 تا 100 درجه باشد.(با توجه به مدل گوشی این دما متفاوت است)

توجه داشته باشید که این دستگاه برای گوشی‌های سری EDGE و صفحه نمایش‌های غیر تخت قابل استفاده نیست.

دستگاه لمینت گلس

این دستگاه دارای دو بخش است: یک بخش برای چسباندن و پرس کردن گلس و بخش دیگر برای از بین بردن حباب‌های زیر آن. این دستگاه با تخلیه هوای محفظه، محیطی خلا به وجود می‌آورد و به این ترتیب حبابی زیر گلس ایجاد نمی‌شود.

سایر لوازم مورد نیاز در تعمیرات:

کف چین: برای چیدن سیم‌ها و پایه‌های قطعات از روی برد به کار می‌رود. نحوه عملکرد آن تقریبا مانند سیم چین است با این تفاوت که به دلیل سر تیغه تخت، به راحتی روی برد قرار می‌گیرد و می‌توان پایه‌های قطعات را قطع کرد.

سیم قلع: برای انجام لحیم‌کاری از سیم قلع استفاده می‌شود. در تعمیرات موبایل‌، از سیم قلع با قلع 63% و قطر 0.2 تا 0.3 میلی‌متر استفاده می‌کنند.

خمیر قلع: برای شابلون کردن یا قلع زدن پایه‌های از دست رفته استفاده می‌شود. دلیل خمیری بودن آن این است که از قلع 99% با حجم تراکم بیشتر نسبت به سیم قلع تشکیل شده است.

سیم قلع کش: زمانی که پایه‌ها به هم اتصال پیدا می‌کنند یا زمانی که قلع انباشته می‌شود، برای جذب قلع از این سیم استفاده می‌کنند.

روغن فلکس: نوعی روغن است که از آن هنگام هیترگیری برای جلوگیری از آسیب به برد استفاده می‌شود. همچنین حالت چسبندگی این خمیر، مانع لغزندگی و جا به جایی قطعۀ درحال تعمیر می‌گردد.

سیم لاکی: برای سیم‌کشی‌ مسیرهای داخل برد معمولا از قطر 0.25 تا 0.75 میلی‌متر این سیم و برای سیم‌کشی روی برد از قطرهای بزرگتر آن استفاده می‌شود.

شابلون: برای تعمیر icها استفاده می‌شود. هر ic پایه شابلون مخصوص خود را دارد.

گیره کار: برای ثابت نگه داشتن برد هنگام تعویض قطعات از گیره کار استفاده می‌شود. هنگام استفاده از این وسیله برای ثابت نگه داشتن برد، دقت کنید گیره‌ها به گونه‌ای تنظیم شوند که به برد آسیبی وارد نشود.

 

منبع تغذیه: از منبع تغذیه در تعمیرات موبایل در موارد مختلفی مانند روشن کردن گوشی‌های بدون باتری، شوک دادن به باتری، شارژ مستقیم باتری و عیب‌یابی گوشی‌های خاموش مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تاچ کش و قاب باز کن: از تاچ کش برای جدا کردن تاچ موبایل و تبلت استفاده می‌شود. نحوه کار این دو وسیله به این صورت است که ابتدا تاچ کش را روی صفحه نمایش می‌چسبانند و با فشار محکم و ثابت آن را به سمت بالا می‌کشند تا شکافی بین پنل جلویی و قاب پشت ایجاد شود. سپس قاب باز کن را بین شکاف ایجاد شده قرار می‌دهند و با دقت قسمت تاچ را از قاب پشت گوشی جدا می‌کنند.

بعضی دیگر از ابزارآلاتی که وجود آن‌ها برای انجام تعمیرات تقریبا  ضروری است:

چسب نسوز، اسپری خشک، اسپری چرب، اسپری فریز، خمیر سیلیکون، حلال چسب ال سی دی، اسپاتول، اسفنج نسوز، چسب 123، چسب دو طرفه، چسب B7000 و ...

توجه: چند نکته‌ برای انتخاب میز تعمیر مناسب:

1_  از میزهایی با استاندارد 2 در 1 متر استفاده کنید.

2_  میزی که برای انجام تعمیرات می‌خواهید انتخاب کنید باید روشن باشد و در عین حال بازتاب نور نداشته باشد.

3_ بخش‌هایی از میز را با سفره نسوز عایق کنید.

4_ پریز چند راهی روی میز نصب کنید.

ابزاری که در این مطلب معرفی شدند، تقریبا وسایل اصلی و ضروری در تعمیرات موبایل هستند اما به دلیل تغییر نحوه تعمیر و باز کردن گوشی‌های همراه جدید، هر روز به تعداد این لوازم افزوده می‌شود و شاهد تنوع بیشتری در این ابزار خواهیم بود.

نظرات کاربران
کاربر گرامی جهت ثبت نظر لطفا ابتدا واردشوید.
برچسب های مرتبط

مجموعه تعمیراتی آرنا

سلام، چطور میتونم کمکتون کنم؟
00:38